• BARF – jak zdrowo i rozsądnie karmić psa surowym mięsem?

    5 listopada 2015 | Blog
  • Wielu właścicielu psów karmi swoich pupili gotowymi karmami, bo to najszybsza i najwygodniejsza opcja. Mniej jest osób, które mają czas i chęci, żeby przygotowywać posiłki dla zwierzaka. Ale są tacy, którzy dają psiakom to, co one uwielbiają, a co nie wymaga dużych przygotowań. To surowe mięso, czyli tzw. dieta BARF. Czy wiecie, na czym ona polega i jak zapewnić psu wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje? Sprawdźcie!Chcąc przestawić psiaka na dietę BARF, należy samemu posiąść odpowiednią wiedzę na temat mięsa. Przede wszystkim trzeba zacząć odróżniać mięso od podrobów. To mięso, czyli tak naprawdę elementy stanowiące mięśnie mają stanowić przewagę posiłków zwierzaka, a podroby mają być tylko uzupełnieniem stanowiącym nie więcej niż 15% pożywienia. Jest to tak istotne, ponieważ w razie zaburzenia proporcji, możemy psu jedynie zaszkodzić. Zbyt duża ilość podrobów często powoduje problemy żołądkowo-jelitowe. Dlatego warto zapamiętać, które produkty traktowane są jako pełnowartościowe mięso, a które są podrobami. Ważną część diety BARF stanowią też żołądki, które posiadają zdrową dla psa florę bakteryjną.

    BARF to zwierzęca dieta oparta na surowym mięsie, które zgodnie z jej założeniami, powinno stanowić 80% całego menu. Resztę należy uzupełnić produktami roślinnymi.

    BARF jest ciekawą alternatywą dla gotowych karm, które zdaniem lekarzy weterynarii nie należą do zdrowych, bo znajdują się w nich sztuczne dodatki. Poza tym ten typ żywienia może zastępować tradycyjne gotowanie dla psa. Żeby jednak wprowadzić go w życie pupila, trzeba się do tego dobrze przygotować, poznając przynajmniej najważniejsze sekrety BARF.

    Mięso a podroby

    Chcąc przestawić psiaka na dietę BARF, należy samemu posiąść odpowiednią wiedzę na temat mięsa. Przede wszystkim trzeba zacząć odróżniać mięso od podrobów. To mięso, czyli tak naprawdę elementy stanowiące mięśnie mają stanowić przewagę posiłków zwierzaka, a podroby mają być tylko uzupełnieniem stanowiącym nie więcej niż 15% pożywienia. Jest to tak istotne, ponieważ w razie zaburzenia proporcji, możemy psu jedynie zaszkodzić. Zbyt duża ilość podrobów często powoduje problemy żołądkowo-jelitowe. Dlatego warto zapamiętać, które produkty traktowane są jako pełnowartościowe mięso, a które są podrobami. Ważną część diety BARF stanowią też żołądki, które posiadają zdrową dla psa florę bakteryjną.

    MIĘSO: serca, języki, jądra, płuca i tchawica

    PODROBY: wątróbka, nerki, śledziona, grasica, móżdżki

    Po co podawać podroby?

    To, że podrobów nie należy podawać zbyt wiele, nie znaczy wcale, że są szkodliwe. Jest wręcz odwrotnie. Zawierają kwasy tłuszczowe i kwas omega-3, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz liczne minerały (m.in. żelazo, magnez, jod). Trzeba jednak dbać, żeby pies otrzymywał podroby pochodzące od różnych zwierząt, ponieważ zapewni to zróżnicowaną dietę i odpowiednie ilości odmiennych składników odżywczych.

    Co z roślinami?

    Rośliny zawierają wiele składników odżywczych, których nie ma w mięsie, dlatego też należy podawać je psiakom. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre są dla psów bardzo szkodliwe. Nie wolno podawać warzyw strączkowych, szczególnie grochu i fasoli. Psy nie mogą też jeść cebuli i bakłażana. Poza tym odradza się część owoców. Jest to awokado, winogrona, pigwa, czarny bez. Jeśli daje się owoce cytrusowe, to muszą być pozbawione skórki.

    Proporcje w diecie BARF

    Już wiecie, że w diecie BARF 80% pożywienia ma stanowić mięso, przy czym zaleca się, by nie więcej niż 15% tego mięsa stanowiły podroby. Nie znaczy to wcale, że reszta wyrobów mięsnych ma być wyłącznie wspomnianymi już mięśniami. Za idealne proporcje uważa się dietę, w której:

    Na 80% mięsa występowało:

    • 50% mięśni
    • 15% podrobów
    • 15% kości
    • 15% żołądki

    Na 20% roślin występowało:

    • 75% warzyw
    • 25% owoców

    PAMIĘTAJ! W diecie BARF odradza się podawania wieprzowiny, bo surowe mięso wieprzowe może doprowadzić do zakażenia niebezpiecznym wirusem.